Lydbøger » Dødevaskeren

Bookbeat (60 dage gratis)

Podimo (30 dage gratis)

Dødevaskeren Lydbog

4.5/5

Forfatter: Sara Omar

lydbog og e-bog

Introduktion

I dødevaskeren møder man Frmesk, en nyfødt pige. Fordi hun er en pige, er hun ikke ønsket af sin far, og udover det har hun også en lille hvid hårtot på hovedet. Er det en velsignelse eller forbandelse fra Allah?

Farmoren insisterer på at Frmesk skal omskæres, hvorimod Frmesks mor ikke ønsker at få det gjort, da hun er bange for at Frmesk ikke overlever. Dog frygter hun også sin mand og hans trusler. Han truer med at skaffe sig af med den nyfødte pige. Hans voldelige adfærd bliver værre, og moderens eneste mulighed er at sætte Frmesk i pleje hos sine forældre.

Mormoren er dødevasker. Hun tager sig at de kvinder som er dræbt i skam og vanære; dem som ingen andre vil begrave. Morfaren er pensioneret oberst, som er glad for at læse bøger. Hjemmet er kærligt og trygt i en kort periode. Du kan lytte til dødevaskeren lydbog.

Informationer:

Oplæser: Pernille Lyneborg
Sprog: Dansk
Kategori: Romaner
Længde: 8 timer og 2 minutter

Dødevaskeren: Handling

Da Rubar fødder Frmesk, er faderen Anwar overhovedet ikke tilfreds. Ikke nok med at han ikke fik den søn han ønskede sig, så havde den lille pige også en hvid hårtot. Rubar frygter for sin lille datters liv. Specielt fordi farmoderen presser på, og Anwar truer med at slå den lille pige ihjel. Så da Rubars mor foreslår at passe pigen og beskytte hende, takker hun ja. For at høre videre om Frmesks liv som barn kan du høre dødevaskeren lydbog.

Frmesks morfar og mormor gør alt hvad de overhovedet kan for at skærme hende, men det er svært at skærme for samfundet som omringer dem i byen. Selv de personer at hun kan stole på, viser sig ikke at ville hende det bedste, og deres sande natur viser sig hurtigt.

Dog følger man også Frmesk i hendes voksenliv, da hun i 2016 bliver indlagt på Skejby sygehus. Hun er indlagt grundet svære skader og PTSD, og mens hun er indlagt lærer hun den unge muslimske medicinstuderende, Darya, at kende. De har mange samtaler i løbet af bogen, og efter disse samtaler får man som læser stykket Frmesks historie sammen, og man får flere detaljer om hendes liv. Du kan høre resten af Frmesks historie i dødevaskeren lydbog gratis.

Dødevaskeren er en vigtig, men barsk bog, som man gerne skal tage sig lidt mod til at læse. Behandling af muslimske kvinder er altid et lidt sprængfarligt emne at tage op offentligt, og dette mærkede Sara hurtigt. Hun blev nødt til at blive beskyttet efter udgivelsen af bogen. Det var også først ved udgivelsen af Dødevaskeren at hun stod frem som forfatter.

Om forfatteren: Sara Omar

Sara Omar er en dansk-kurdisk forfatter, og hendes bøger afspejler hendes ønske om at reformere Island. Hun sætte fokus på vold, stigmatisering og undertrykkelse, og prøver at problematisere det, så det ikke længere ses som normalen. Dette gælder både for kvinder i Kurdistan, og generelt for muslimer i Vesten.

Hendes romaner er inspireret af hendes egne oplevelser, og bærer også præg af indtryk hun har fået gennem hendes frivillige arbejde med udsatte kvinder og børn. Dødevaskeren fra 2017 kalder hun selv for et kampskrift, da hun godt ved at hendes brutale fortællinger om omskæring, incest og hadeforbrydelser kan skabe røre.

Udover hendes forfatterkarriere, så studerer hun statskundskab.