Lydbøger » Kalak

Bookbeat (60 dage gratis)

Podimo (30 dage gratis)

Kalak Lydbog

4.3/5

Forfatter: Kim Leine

lydbog og e-bog

Introduktion

Kalak er en brutal og vigtig bog, fordi den til dels også er en erindringsbog fra forfatteren selv. Den åbner lige på og hårdt med et liv, der for unge Kim er dybt præget af seksuelt misbrug af sin far. Sådan har det ikke altid været. Faktisk har Kim og hans far ikke været en særlig stor del af hinandens liv i mange år.

Kalak er endnu en af de maleriske romaner fra Kim Leine, som formår at male et billede af et Grønland i 1990’erne og den grønlandske kultur. Kim Leine fastslår med Kalak, at han har en evne til at skrive rørende og vigtige bøger om udkantsemner, som mange andre ellers ville vige bort fra.

Informationer:

Oplæser: Ken Vedsegaard
Sprog: Dansk
Kategori: Romaner
Længde: 9 timer og 56 minutter

Kalak: Handling

I Kalak lydbog møder vi Kim. Det meste af sin barndom har han boet i Norge, og er vokset op som en del af Jehovas Vidner i en af deres særlige kolonier. Men det har været uden sin far, som i løbet af barndommen blev smidt ud af Jehovas Vidner. Faren valgte at flytte til Danmark i Kalak lydbog gratis.

Da Kim fylder 17 år, vælger han at bryde med sin meget religiøse familie, og han rejser til Danmark for at bo hos sin far, som han ikke har set i mange år. De to udvikler er overraskende godt forhold, og faren er rar at snakke med, og han vil gerne snakke med Kim. Som forholdet skrider frem i Kalak lydbog, begynder faderens kærlighed at udfolde sig i seksuelle overgreb, som han selv er overbevist om, er den rette måde at vise sin kærlighed til sin søn. Efter noget tid lykkedes det for Kim at sige fra over for sin fars misbrug, men det har haft sine negative resultater på Kims forpinte sjæl. Det er handlinger, som kommer til at følge ham i flere år efter.

I en tid virker det til, at Kim får arbejdet sig frem til et fredeligt og lykkeligt liv med hustru og børn og et godt arbejde i Kalak lydbog gratis. Hans arbejde som sygeplejerske fører ham til Grønland, hvor han hurtigt opnår en modvillig respekt fra de lokale grønlændere, der navngiver ham kalak. Fra grønlændernes side betyder det ’en skide grønlænder’, og alt efter kontekst kan det både være en kompliment, men ofte er det en hån.

Men faderens misbrug tidligere i Kalak lydbog hjemsøger stadig Kim, og påvirker stadig hans liv.

Om forfatteren: Kim Leine

Kim Leine blev selv uddannet som sygeplejerske i sin tid, og mange er overbeviste om, at Kalak er en delvis skildring af Kim Leines eget liv. Kim Leine boede selv i Grønland i en længere periode, inden han vendte tilbage til Danmark. Det er derfor ikke overraskende, at langt de fleste af Kim Leines romaner centrerer sig om Grønland på den ene eller anden måde.

I 2013 vandt han Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman Profeterne i Evighedsfjorden, som også skildrer et liv med mange prøvelser i Grønland. Kim Leine har selv læst ivrigt siden han var en ung dreng, og da han indså forskellen mellem litteratur og virkelighed, satte han sig for også at prøve at skrive en anden virkelighed.