Lydbøger » Ved vejen

Bookbeat (60 dage gratis)

Podimo (30 dage gratis)

Ved vejen Lydbog

4.1/5

Forfatter: Herman Bang

lydbog og e-bog

Introduktion

I 1886 udgav Herman Bang endnu et værk til samlingen Stille Eksistenser, nemlig Ved Vejen, og dette satte for alvor gang i Herman Bangs karriere. Ved Vejen blev for alvor et hit, og er et af hans mest kendte og favoriserede værker hos læserne. I Ved Vejen lydbog kan man lytte til den vemodige og tungsindige kærlighedsfortælling om de centrale personer i værket, nemlig den unge Katinka Bai og Forvalter Huus.

I løbet af romanen introduceres også andre ret centrale personer, som også får medvirken i Katinka Bais liv. Dette er eksempelvis Enkefru Abel og hendes døtre Louise-Ældst og Ida-Yngst, men også præstefamilien Linde.

Værket har i flere årtier været på de danske gymnasiers pensumlister, men værket er nu kommet på kulturministeriets kanonliste. Dette skyldes den uforglemmelige historie, som har præget en stor del af den danske befolkning. Det kan derfor klart anbefales at lytte til Ved Vejen lydbog gratis.

Informationer:

Oplæser: Jens Albinus
Sprog: Dansk
Kategori: Romaner
Længde: 5 timer og 29 minutter

Ved vejen: Handling

Ved Vejen af Herman Bang er en vemodig kærlighedsfortælling om den unge Katinka Bai, som er gift med stationsforstander Bai. Deres ægteskab får Katinka Bai til at længtes efter noget andet, noget anderledes, som hun ikke selv ved hvad er. Katinka og Bai er modsætninger som mødtes. Katinka er drømmende og “en stille eksistens”, som det nævnes i titlen på samlingen af dette værk. Bai er derimod støjende, selvoptaget og brovtende.

I Ved Vejen lydbog kan man høre hvordan Katinka går med sine egne tanker og er indforstået med deres forskelligheder, selvom dette er nedslående for hende. De bor i en lille by ved en jernbane og har et meget stille liv sammen. Livet sammen er stille, da de ikke har noget at snakke om indbyrdes, da de er meget forskellige.

Men Katinkas situation ændres da hun møder Forvalter Huus. I Ved Vejen lydbog kan man høre om spændingen mellem disse to, og hvordan Katinka ændrer sig rent personligt. Forvalter Huus forstår Katinka, og de har en del til fælles som de finder relaterbart. Deres forelskelse bliver dog ikke til noget, da det er umuligt for dem at gøre op med deres tilværelse, selvom den er vemodig.

Deres tilværelse står derfor i vejen for hvad de længtes efter. Det som Katinka selv længtes efter, men længe ikke havde vidst hvad var. Romanen Ved Vejen er derfor et vemodigt, dog meget interessant værk at læse. For at få den fulde oplevelse af værket kan man høre Ved Vejen lydbog gratis og opleve hvordan Herman Bangs fortælling tager tankerne på en vemodig dog sensationel rejse.

I Ved Vejen findes der meget symbolik, eksempelvis ender historien hvor den begyndte, nemlig ved vejen. Katinka står ved vejen og observerer hvor vejen er på vej hen, men hun er selv aldrig på vej nogle steder.

Om forfatteren: Herman Bang

Herman Bang blev født i 1857 på Als i Danmark, og døde i 1912 under en rejse i USA. Herman Bang opnåede titlen Cand.Phil. fra Sorø Akademi i 1875. Efterfølgende fokuserede han på skuespil og blev endvidere sceneinstruktør.

Værkerne som han debuterede med i 1879, var dramaerne Hverdagskampe og Du og jeg, men også romanen Haabløse Slægter i 1880. Herman Bang har i sin karriere opnået meget ros for sine værker. I 1909 modtog han eksempelvis litteraturprisen Det Anckerske Legat.

Ud over at være kendt for sine mærkværdige værker, er han også en kendt profil når det gælder kunstretningen impressionisme. Impressionismen var især fremme i 1870 til 1890, og stammer af det franske ord impression, som betyder indtryk. I kunst kan begrebet benyttes til at beskrive de kølige, naturlige motiver fra hverdagen.